Tvättråd stickat lin

Först och främst bör du vädra dina plagg så mycket som möjligt. Det är både miljövänligt och bäst för linfibrerna. Man har oftast en tunn tröja eller ett linne under sin kofta eller tröja så ingen direkt kroppslukt kommer i kontakt med plagget.

Allra bäst är att hänga ut plagget efter användning för då renar fibrerna sig själv och med hjälp av frisk luft så går eventuella dofter bort. Får man en fläck så är det bäst att med en mjuk trasa eller liknande fukta trasan med vatten och ta bort fläcken.

Tvättar man i maskin kommer linet att bli mjukare, lite slappare. Det finns kunder som föredrar det stickade linet mjukare och tvättar i maskin. Max 20 grader på ullprogram med bra tvättmedel t.e.x (ECO-VER) för naturmaterial. Allt i stickat ska alltid plantorkas.

Om man vill behålla plagget som det är, är det bäst lämna in på kemtvätt en till två ggr per år och däremellan vädra så ofta du kan.

 

Tvättråd lintyg

Lintyg mår bäst av att vädras. Häng ut om du har möjlighet under terass eller balkong efter användning så slätar tyget ut sig själv och dofter försvinner.

Vid maskintvätt, vänd plagget ut och in och lägg eventuellt i en tvättpåse för mindre slitage. Kör ullprogram max 30 grader med ett tvättmedel för naturmaterial. (Vi rekommenderar tvättmedlet ECO-VER)

(OBS Tvätta ej linnejackor/linnekappor som har foder. Här rekommenderas endast kemtvätt)

 

Tvättråd viskos

Vänd plagget ut och in. Ett tips är att lägga i tvättpåse (men inget måste) och tvätta på max 30 grader. Vi rekommenderar tvättmedlet ECO-VER.

 

Tvättråd Extra Fine Virgin Wool (Merino ull)

Vi tvättar onödigt och ofta! Häng ut och vädra! Även över ett par timmar eller över en natt. Som förr i tiden då man vädrade ullfiltar och annat. Ullen renar sig själv av den friska, fuktiga luften.

Kör ullprogram max 30 grader med tvättmedel för naturmaterial. (Vi rekommenderar tvättmedlet ECO-VER)

Alltid plantorkning, som med allt annat i stickat.

Efter tvätt och plantorkning kan lätt strykning behövas för att forma plagget till sin form igen men oftast räcker det att man formar plagget då det kommer ur maskinen innan man låter det plantorkas.

 

Handtvätt kan rekommenderas till allt. Men, man får bara se upp med vattnet då det väger mycket och kan tynga ner och göra plagget långt och tappa sin form. Men innan handtvätt: ut i naturen och vädra dina stickade plagg!

 

 

 

 

[]